Izbira, korak v neznano

pexels pixabay 277593 | Moja Psihoterapija

Izbira, korak v neznano


Človek ima neskončno možnosti, ko razmišlja s kom se podati v partnerski odnos, kaj jesti, v katerem kraju živeti, kateri poklic izbrati, kakšne vrednote zasledovati in še in še, vse življenje. Zelo opogumljajoče se sliši, da ima svobodo izbire. Ta svoboda pa vendarle ni tako osvobajajoča kot se na prvi pogled zdi. Vsakršna izbira, pa naj bo še tako majhna, ima svoje posledice. Vsakršna izbira ima svojo ceno, ki jo spoznamo šele naknadno. Na podlagi izbir se oblikuje življenje na svoj način. Prav zaradi tega zavedanja v ozadju sklepanje odločitev ni enostavno. Neredko ga spremlja občutek tesnobe, saj bi vsakdo rad izbral idealno.

Ob premišljevanju kaj in kako izbrati, se velikokrat spopadamo z različnimi čustvi, ki močno vplivajo na našo zaznavo in odzivanje, četudi se ne zavedamo njihovega delovanja. Navdaja nas občutek pred izgubo nadzora, izgubo umišljene prihodnosti, vezi z drugimi. Pretiravamo v oceni določenega vidika realnosti, bodisi v smeri minimiziranja ali maksimiziranja, podcenjevanja, precenjevanja. Silno tehtamo med enimi in drugimi možnostmi, se prekomerno ukvarjamo s tem, kaj bi utegnilo biti, če bi izbrali narobe, vztrajamo v neodločnosti, da bi preprečili možnost neuspeha in tako se na koncu lahko zgodi, da ne sprejmemo nikakršne odločitve. Oklepamo se gotovosti, vztrajamo v poznanem in ostajamo na istem.

Sprejemanje odločitev je za spremembe, ki si jih globoko v sebi želimo neizogibno. Vsakdo ima zmožnost, da v sebi poišče prepreke, s katerimi si onemogoča izbiro in nato naredi korak v neznano. Se odloči in sprejme odgovornost za posledice svoje odločitve. Uresniči svojo zamisel in ne zamisli drugih, če tega ne želi.