Sedanji trenutek

2. najboljsi dan moja psihoterapija.si 2 | Moja Psihoterapija

Sedanji trenutek


Misli nam velikokrat begajo sem ter tja, v preteklost ali prihodnost. Morda razmišljamo o nedavnih dogodkih, podoživljamo davne spomine, močno pričakujemo prihajajoče dogodke ali se jih nemara celo bojimo, sanjarimo o bolj svetli prihodnosti. V poplavi teh misli pa pogosto pozabljamo na sedanjost, na trenutek, ki ga živimo zdaj. Vprašajmo se, kakšne misli, čustva in dojemanje nas vsak dan vodijo skozi življenje. Je žalost, radost, tesnoba ali upanje tisto, kar prevladuje v naših mislih?

Pomemben vidik, ki ga je vredno omeniti, je, da je življenje sestavljeno iz niza trenutkov. Čeprav se zdi, da je prihodnost tisto, kar nas najbolj zanima ali skrbi, je resničnost takšna, da živimo zgolj v sedanjem trenutku. In prav ta trenutek je tisti, ki nam omogoča, da doživljamo življenje v vsej svoji polnosti.

Kako pogosto se zgodi, da smo fizično prisotni v nekem prostoru, vendar naš um odtava nekam drugam? Morda razmišljamo o tem, kaj nas čaka v prihodnosti, ali pa se vračamo v preteklost, kjer premlevamo neprijetne dogodke. Vendar pa nas to neprestano življenje v mislih lahko oddaljuje od trenutka, v katerem dejansko živimo.

Prav zato je pomembno, da se zavedamo moči sedanjega trenutka. Trenutek, ki ga živimo zdaj, nam ponuja priložnost za zavedanje, prisotnost in globoko dojemanje sveta okoli nas. Osvobodi nas bremen preteklosti in skrbi glede prihodnosti ter nam omogoča, da se povežemo z lastnimi občutki, sprostimo stres in se zazremo v resničnost tukaj in zdaj.

“Danes” je tisti dan, ki ga dejansko imamo. Ni preteklosti, ni prihodnosti, ampak je trenutek, ki ga lahko cenimo, doživljamo in se veselimo. In ko se zavemo te preproste resnice, lahko spremenimo svoj odnos do življenja in začnemo živeti bolj prisotno, bolj polno in bolj srečno.

Torej, čeprav nas misli pogosto vodijo daleč stran od sedanjega trenutka, je pomembno, da se zavedamo te moči in se trudimo biti bolj prisotni v svojem vsakdanjem življenju. Morda se moramo naučiti opazovati svoje misli, jih sprejeti in nato usmeriti svojo pozornost nazaj v sedanjost. S tem bomo bolj zavestno živeli svoje življenje, bolj cenili trenutke in se bolje povezali z drugimi ljudmi.

Kateri dan je?

“Danes,” je odgovoril Pujsek.

“Ah,” je rekel medved Pu, “moj najljubši dan.”

Alan Alexander Milne

 

Naj bo “danes” tudi vaš najljubši dan, saj je sedanjost tista, ki nam omogoča, da uresničimo svoje sanje in ustvarimo boljšo prihodnost.